Deri Kanserleri

Deri kanseri sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. En büyük etken UV ışığa maruziyettir. Bu nedenle en sık yüz, el ve kollarda görülür.

Açık tenliler, vücudunda fazla ben (nevus) olanlar, nevüs boyut ve şeklinde değişiklik olanlar, aile fertlerinde deri kanseri olanlar, fazla güneş ışığına maruziyeti (solaryum), iyileşmeyen yaralar, radyoaktif ışın tedavisi alanlar risk altındadırlar.

Kanser tipleri:

1. Bazal Hücreli Kanser: Ciltteki bazal hücrelerden kaynaklanır.

2. Skuamöz Hücreli Kanser: Ciltteki yassı hücrelerden kaynaklanır.

3. Malign Melanom : Ciltte melanin üreten hücrelerden kaynaklanır.

BCC; en sık görülen cilt kanseridir. Yavaş ilerler, etrafındaki dokuyu invaze eder, uzak yayılımı yoktur.

SCC; Özellikle yüz, alt dudaklar, kulaklarda ve kollarda sık rastlanır. Etrafındaki dokulara infiltre olur. Lenf yolu ile uzak organlara yayılır. Tedavi için geç kalınırsa ölümcül olabilir.

MM; daha nadir görülen fakat en tehlikeli cilt kanseridir. Erken teşhis edildiği takdirde tam olarak tedavi edilebilir. Bu nedenle şüpheli olan lezyonlardan gecikmeden biyopsi alınması önerilmektedir.

Mevcut ya da yeni oluşan bir bende (nevüste) sonradan ortaya çıkan BÜYÜME, SINIR DÜZENSİZLİĞİ ASİMETRİ, NEVÜSÜN RENGİNDE DEĞİŞİLİK, KAŞINTI OLMASI, KIZARIKLIK VE KABUKLANMA varsa biyopsi almak gerekmektedir.

Tedavi:

Tedavi CERRAHİDİR. Tedavi seçeneği kanserin tipine, yerine, büyüklüğüne ve başka organlara yayılım olup olmamasına göre değişmektedir. BCC genellikle küçük operasyonlar ile tedavi edilebilmektedir. SCC ise erken dönemde tedavisi kolay ileri evrede uzak yayılım varsa cerrahi ile beraber kemoterapi/radyoterapi ile tedavi edilmesi gerekebilir. Malign melanom’da ise çoğu zaman cerrahiye ek olarak uzun süren bir kemoterapi gerekmektedir.

Bu nedenle hastaların süpheli lezyonlarda gecikmeden doktora başvurmaları gerekmektedir.